Recht op reparatie

  • Post author:

Cory Doctorow is een activist die ik erg bewonder. Een van de zaken waar hij zijn pijlen op richt is zijn ‘Right to repair’

Mij iPhone 8 was nog prima maar de batterij liep binnen een dag leeg. Zeker op vakantie is dat waardeloos. We maken lange wandelingen en ik heb dan verschillende apps open staan: AllTrails, GPX Tracker en Relive of Polarsteps. Soms ook nog Google maps of een lokale wandelapp. Ieder van zich gebruiken niet heel veel van de batterij, maar genoeg om een haperende batterij snel leeg te trekken.

Ik zocht op wat een nieuwe batterij kost. Dat is bij Apple 55 euro. Bij iemand om de hoek is dat 40 euro. De batterij zelf kost 20 euro. Dat viel me allemaal nog mee.

Maar zou ik dat zelf niet kunnen, vroeg ik me af. Het bedrijfje ifixit.com documenteert nauwkeurig wat je moet doen en vertelt je welke onderdelen je nodig hebt.

Nu blijkt de accu van de iPhone met lijm te zijn vastgezet in het toestel. Ik begrijp onmiddellijk wat Cory Doctorow bedoelt. Dat is een engineering zonde. Het is onmogelijk dat dat een kwalitatieve reden voor is. Apple wilt het je gewoon moeilijk maken het apparaat zelf te repareren.

Ik heb de set van ifixit besteld, inclusief het gereedschap dat ik nog niet had kostte me dat 61 euro inclusief verzendkosten. Klink veel, maar ik kan die gereedschappen ook gebruiken om een MacBook Pro 2021 te repareren die volgens Apple 700 euro moet kosten om een schermkabel te repareren.

Ik zal rapporteren hoe het me vergaat.

Ik ben verder aan het zoeken naar een repareerbare laptop. En gevonden: https://frame.work/nl/en.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.