Facebook en Twitter: wantrouw onze content

  • Bericht auteur:

Is het tijd is om definitief Facebook en Twitter gedag te zeggen? Beide weigeren om aantoonbaar onjuiste uitspraken van politici te verwijderen uit betaalde content. Het zou gaan om nieuwswaardige feiten, die ze niet willen censureren. Daarmee geven deze bedrijven een aantal belangrijke signalen omtrent hun moraal:

  • Politici mogen liegen, en wij bieden ze er een kanaal voor.
  • Leugens zijn nieuwswaardig.
  • De platformen hanteren een nieuwswaardigheidsnorm bij het censureren van berichten op hun platforms, welke kennelijk belangrijker is dan de waarheidsnorm.

Wat beide organisaties niet lijken te bezeffen is dat politici zo makkelijk liegen op Twitter en Facebook, juist is omdát het laagdrempelige mogelijkheden biedt om leugens onder een groot publiek te verspreiden. En deze laagdrempeligheid geeft Twitter en Facebook de morele verantwoordelijkheid om kaf van koren te scheiden op hun platform.

Wellicht belangrijker voor deze platforms is dat het prioriteren van nieuwswaardigheid boven waarheid ook op al hun goedbedoelende adverteerders op het platform neerslaat. 
“Alle content op onze platforms zijn potentiële leugens”, zeggen Facebook en Twitter.
Ik denk dat ze daarmee hun eigen graf graven. Ze leven tenslotte van advertenties. Maar mogelijk komen ze tot bezinning komen en hun suffe beslissing terug draaien. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.