Japanse observaties

  1. In ons vierpersoons appartement staan twee eenpersoonsbedden en tegen de muur staan twee opklapbedden. De opklapbedden zijn de moderne variant van de futon, de Japanse opvouwbare slaapmat.
  2. De Japanse jeugd lijkt het niet zo nauw meer te nemen met de mondkapjes als de ouderen. In de treinen steeds meer onbedekte gezichten, en dat zijn dan overwegend de jongeren.
  3. Je kan een fiets huren met een makkelijke smartphone app. De interface van de app is echter alleen in het Japans beschikbaar en dus niet bruikbaar voor toeristen.
  4. Als het regent in Japan, zo lijkt het, regent het goed en de hele dag. Iedereen buiten is uitgerust met een robuuste paraplu van transparant plastic.
  5. De Japanse kust is grotendeels lelijk gemaakt. Gevaartes van beton, netten, zandzakken en roestige hekken ontsieren stranden en boulevards.
  6. De Japanse surfer doet uitgebreid rek en strek oefeningen voordat hij of zij het water in gaat. Ze kijken er wel een beetje schuldig bij als je langs loopt.
  7. Er zijn vrijwel nergens terrasjes in Japan. Een biertje of iets anders drinken op een terras is een concept dat niet lijkt te bestaan. Een bar, een gelegenheid waar je iets gaat drinken, is ook ongewoon.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.