Noord-Holland quadraat NHQ#2

De tweede post in deze fotografische onderneming.

Ik haal de achterstand op mijn archief in. Hoewel het project goed op weg was in mijn hoofd, en ook in de hoeveelheid oppervlakte, heb ik mijn foto’s nooit consciëntieus gearchiveerd met locatie-informatie. Als gevolg daarvan moet ik het hele archief doornemen, waarbij ik uit mijn hoofd de foto’s match met de locatie waar ze gemaakt zijn. Vreemd genoeg lijkt het erop dat ik me voor het overgrote deel van de foto’s heel specifiek herinner waar ze zijn genomen.

Misschien is dat wel wat fotografie is: mijlpalen voor ons geheugen. De aantekeningen die ik maak in mijn notitieboekje geven me niet de levendige (visuele) herinneringen die ik van foto’s krijg.

Het quadrant van deze post ligt aan de rand van Zaandam, dicht bij de Zaanse Schans. Hier komen toeristen in grote hoeveelheden om klompen, windmolens, tulpen en groene houten huizen te bekijken.

Een paar woorden over mijn fotografische strategie voor het NHQ project. Ik heb de provincie Noord-Holland in kaart gebracht op vierkanten die ik vrij systematisch bezoek. Voordat ik het geografische raster had gemaakt, bezocht ik vroeger willekeurig plaatsen. Maar ik concludeerde dat dat een moeilijke aanpak was. Onderweg ben ik van gedachten veranderd, of werd ik ergens door afgeleid. Ik kwam vaak terecht bij een verspreide set van foto’s van verschillende plaatsen.

Tegenwoordig maak ik een afdruk van de kaart van een of twee vierkanten en ga die bezoeken. Op de kwadranten loop ik vrij willekeurig, het grootste deel van het gebied bedekkend. Ik heb niet het doel om elke straat op het plein te bezoeken, dus ik loop vrij rond, alleen geleid door de grenzen van het kwadrant.

Zaandam, 2020 (25W-Q2)
Zaandam, 2020 (25W-Q2)
Zaandam, 2020 (25W-Q2)
Zaandam, 2020 (25W-Q2)
Zaandam, 2020 (25W-Q2)
Zaandam, 2020 (25W-Q2)
Zaandam, 2020 (25W-Q2)
Zaandam, 2020 (25W-Q2)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.