On Looking

  • Post author:

In ‘On Looking’ (‘Met andere ogen’ in het Nederlands) van Alexandra Horowitz, lees ik, parafraserend: als je goed kijkt is er altijd wel iets interessants te zien.

Omdat ik (straat)fotograaf ben, was ik daar al van overtuigd. Eigenlijk moet je overal neergezet kunnen worden en goede foto’s kunnen maken. Dit principe is ook een van de uitgangspunten van mijn Noord-Holland grid project: elk blok kan een interessante foto opleveren.

Aan het tegenovergestelde lijden veel beginnende fotografen: op zoek naar het meest geweldige beeld. Het beslissende moment van Cartier-Bresson. BS. Het herkennen van het goede beeld is dan gebaseerd op de beelden in je hoofd. En daarmee, rakend aan Horowitz, kijk je over de andere interessante zaken in je omgeving heen.

Een derde manier van fotograferen is: fantaseer een beeld, en ga het maken. Zo werkt Jeff Wall min of meer. Hij rijdt de stad rond, herkent een beeld, onthoudt het en reconstrueert het later om er een foto van te maken. Of Viviane Sassen, Andreas Gursky, Gregory Crewdson. De vrijheid van de geest is je enige beperking.

Jeff Wall - The Thinker

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.