Putrajaya (28 apr)

Een paar vrije dagen in het vooruitzicht. 1 mei is een vakantiedag in Maleisië. 9 mei zijn verkiezingen.

Als de huidige regeringspartij wint, zullen we daar verder niet zoveel van merken. Als de oppositie wint, krijgen er twee vrije dagen bij :10 en 11 mei zijn dan vrije dagen, heeft de oppositie beloofd.

De mensen zijn een beetje bang wat er zal gebeuren als de oppositie wint. In de jaren 60 is de oppositie bloedig onderdrukt nadat de zittende regering de verkiezing had verloren en veel mensen zijn bang dat dit zich zal herhalen als de oppositie nu weer wint. Sinds die jaren schijnt de Maleisische bevolking zwaar te worden bevoordeeld t.o.v. de Chinese en Indiase minderheden. (Wikipedia)

https://www.trouw.nl/home/premier-maleisie-zakt-verder-weg-in-moeras-van-corruptie~a4ebac6c/

De verkiezingen hebben dus een nogal ethnisch tintje. De zittende macht bevoordeeld de Maleisische bevolking (of: stelt de Chinezen en Indiase minderheden achter). Ook is de huidige regering corrupt. Een minister heeft min of meer openlijk meer dan een miljard weggesluist naar buitenlandse bankrekeningen. Daarmee geconfronteerd: dat waren privé schenkingen.

We zijn vroeg wakker. A. natuurlijk door het vliegen.

We rijden per Grab naar Putrajaya. De regeringsstad. We worden bij het station afgezet. We lopen door de straten richting de rivier. Moderne gebouwen, een moderne wijk. Bijna futuristisch. Bestond 20 jaar geleden nog niet.
Ons doel is het eiland in de rivier, waar de meeste regeringsgebouwen staan, en de moskee. De moskee valt een beetje tegen. Er zijn heel veel Chinese toeristen die er kennenlijk anders over denken.

Het is erg warm. We lopen richting winkelcentrum Alamanda, 2,5 kilometer verderop. Het is te ver voor de warmte en we Grabben een taxi.
In Alamanda eten we wat, slenteren door het winkelcentrum.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.