Science-fiction de toekomst?

Ik las bij Ted Gioia een artikel over science-fiction.

I started reading science-fiction books. And lots of them.

This made no sense. The last time I had taken a serious interest in science fiction was in 8th grade. The typical mid-life crisis is an attempt to recapture the magic of your late teens and twenties. And here I was revisiting a passion that had disappeared at age twelve.

Ik heb een vergelijkbare ervaring. Als kind en adolescent las ik wel wat science-fiction, maar het kon me over het algemeen maar matig interesseren. Ik las boeken als 1948 van Orwell, Brave New World van Huxley, A Clockwork Orange van Burgess, die weliswaar is science-fictionlijstjes staan, maar die ik toch meer als (vrij dystopische) toekomstromans beschouw.

Omdat ik stevig in de beta-beroepen zat had ik veel vrienden die ook science-fiction lazen. Op een of andere manier leek het me toen iets voor beta’s. Wat niet juist schijnt te zijn. Zonder er onderzoek naar te hebben gedaan zou ik wel durven zeggen dat als beta’s boeken lezen, het vaker science-fiction is dan iets anders.

Ik las toch wel veel, en ook zaken die schampten aan science-fiction. The Lord of The Rings, van Tolkien, voordat het populair werd denk ik daarbij, maar dat klopt waarschijnlijk niet. Ik las ook The Day of the Triffids, van Wyndham (ok toch wel core science-fiction). Ik las H.P. Lovecraft (meer horror?). Maar ik raakte nooit echt “hooked” aan het genre.

Ik denk ook wel dat dit kwam doordat op de middelbare school het science-fiction genre met veel dedain werd geweerd.

Tot een paar jaar geleden ik toch meer science-fiction ging lezen. Ik las als eerste de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Hoe heb ik dit boek ooit kunnen missen? Totaal on-typische mix van humor en SF. Ik las recent Ready Player One van Ernest Cline. Ik las Neuromancer van William Gibson. Ik las The Martian van Andy Weir.

Maar ik las nooit iets van Isaac Asimov en Ray Bradbury (ja ik las zijn boekje On Writing – erg goed). Dat ga ik zeker inhalen. Ik ga ook meer lezen van Stephen King.

This Post Has One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.