Sukhothai 30 juli 2017

Na het ontbijt worden we door een auto en chauffeur van het hotel naar oud Sukhothai gebracht. Dat is ongeveer 15 kilometer buiten nieuwe Sukhothai (waar ons hotel dus is).

Bij de ingang van het historisch park (Werelderfgoed) van oud Sukhothai huren we gammele fietsjes. Het terrein en in deze warmte is een paar kilometer lopen niet fijn Walking will kill you – zegt een reisgids, wat blijkt te kloppen; fietsen is al een hele inspanning.

Het kaartje dat we meekrijgen is niet erg nauwkeurig, maar na met wat zoeken kunnen we toch de belangrijkste monumenten vinden. Op de fietsjes zwerven we door het park.

We verlaten het historisch park weer en fietsen naar Wat Phrapai Luang, een tempel even buiten de “ommuring” van het oude Sukhothai.

We zoeken een restaurantje op om wat te eten. Bij drie oude vrouwtjes die een keukentje drijven langs de weg genieten we van onze lunch.

Dan laten we ons weer ophalen en gaan terug naar ons hotel. We zwemmen in het bad van het hotel en relaxen.

Eind van de middag fietsen we de stad in. Opnieuw op vrij gammele fietsen, van het hotel nu. Op zoek naar de avondmarkt. We zetten onze fietsen ergens neer inslenteren door het verkleurde en met vlaggetjes versierde centrum van Sukhothai. Ter ere van de verjaardag van de nieuwe koning (denken we) is de stad speciaal versierd. Het lijkt er op dat de cult rondom de nieuwe koning zorgvuldig wordt geregisseerd.

In de straten zien we nog meer sporen van de overstroming van enige dagen geleden: bij veel winkels nog zandzakken voor de deur, of tegen de muren.

We vinden een overdekte foodmarket. Erg leuk, maar het is einde van de dag en de kraampjes zijn al aan het sluiten. Dan op zoek naar de nachtmarkt, maar deze blijkt erg tegen te vallen: een kleine hal met kraampjes, die bovendien ook nog voorzet grootste deel niet in gebruik is.

We strijken neer bij een restaurantje langs de weg en bestellen. We zien dat ze een paar gerechten zelf maken, maar ook voor een aantal gerechten en drunken (smoothies) een van de mensen erop uit sturen op de bestelling ergens anders op te halen.

De televisie staat keihard aan. Op het sportkanaal speelt Sukhothai FC tegen Navy FC. Kennelijk een spannende wedstrijd. Op de terugweg naar het hotel komen we langs een plein waar een grote groep mensen de verrichting van de Sukhothaise Mannschaft op een groot tv scherm volgt. Het voetbal is niet om aan te zien. 4e klasse KNVB niveau.

Op de terugweg een enorm gekrijs van duizenden spreeuwen (?) die op de electriciteitsdraden langs de weg zitten.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.